Mantraki Hotel Apartments

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος με τις μοναδικές κλιματικές συνθήκες και τον ήπιο χειμώνα.

Γι’ αυτό αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται την πόλη μας για μεγάλη περίοδο, η ακόμη, κάνουν την πόλη μας τη δεύτερη πατρίδα τους. Οι ομορφιές του τοπίου και ο ήπιος καιρός, αναμφίβολα κάνουν την πόλη μας μία από τις πιο δελεαστικές περιοχές της νότιας Ευρώπης.

Η πόλη έχει πάρει το όνομά της από ένα μικρό Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο κοντά στο Βενετσιάνικο λιμάνι που είχε το όνομα “Μαντράκι”. Η εκκλησίτσα, είναι ένα όμορφο υπόδειγμα κλασσικής Βυζαντινής αρχιτεκτονικής, και έχει κλιστεί μεταξύ του 7ου και 9ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της περιόδου της εικονομαχίας. Μερικές από τις αρχικές τοιχογραφίες, διακοσμούν το εσωτερικό της.

Ο Άγιος Νικόλαος και η γύρω περιοχή, έχουν περισσότερες παραλίες χαρακτηρισμένες με “Μπλε Σημαία”, από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας! Τα καθαρά, κρυστάλλινα νερά της θάλασσας, είναι ιδανικά για κολύμπι και “εξερεύνηση” του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα και η ποικιλία των παραλιών, από μακριά αμμώδη παραλία, όπως π.χ. ο Αλμυρός, μέχρι μικρότερους βραχώδης ορμίσκους που κανείς μπορεί να απολαύσει την ομορφιάς της μοναξιάς… Στην κοντινή περιοχή του “Ίστρον”, υπάρχουν τρεις υπέροχες παραλίες και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την πόλη με αυτοκίνητο η λεωφορείο. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιστρέψουν, το “Ίστρον” καθώς και το “Καλό Χωριό” είναι ωραίοι προορισμοί για “wind surfing” (ιστιοσανίδα), κολύμπι, ηλιοθεραπεία και μάσκα με αναπνευστήρα, στα ειδυλλιακά περίχωρα της Ανατολικής Κρήτης είναι ιδανικά για τους επισκέπτες μας.

Επίσης, στη φυσική ομορφιά της νότιας πλευράς της παραλίας “Αλμυρός”, υπάρχουν κρύα νερά από πηγές που ρέουν μέσα στη θάλασσα, καθώς και ένα δάσος από καλαμιώνες…

Η πόλη είναι φημισμένη για την “άπατη” λίμνη της “Βουλισμένη”, που περιτριγυρίζεται από φιλικές ταβέρνες και εστιατόρια. Ο μύθος της λίμνης, σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, είναι ο τόπος που Άρτεμις και η Αθηνά, έκαναν το μπάνιο τους. Μια άλλη θεωρία, υποστηρίζει ότι η λίμνη, επικοινωνεί με υποθαλάσσιο τούνελ με το νησί της Σαντορίνης (Θήρα), που ένα μέρος της καταστράφηκε από το ηφαίστειο, γύρω στα 1450 προ Χριστού!

Η λίμνη, σε μικρή απόσταση από το ΜΑΝΤΡΑΚΙ, εθεωρείτο ότι είναι “άπατη”, μέχρι που μετρήθηκε να έχει βάθος 64 μέτρα, από τον διάσημο Γάλλο εξερευνητή Jacques Cousteau (Ζακ Κουστώ) και την ομάδα του. Η λίμνη είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης και είναι ιδιαίτερα ρομαντική. Το Πάσχα, Μ. Σάββατο βράδυ, εορτάζεται το “Χριστός Ανέστη” στη λίμνη, ενώ χιλιάδες ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες, απολαμβάνουν μια εντυπωσιακή παρουσίαση πυροτεχνημάτων, μαζί με το κάψιμο του Ιούδα, σε μία επιπλέουσα πλατφόρμα στη μέση της λίμνης, όπου και με ένα σύστημα με τροχαλία, στέλνουν από τα ψιλά βράχια τη φωτιά, και όλη η πλατφόρμα με εύφλεκτα υλικά, γίνεται ένα φαντασμαγορικό παρανάλωμα της φωτιάς, μαζί με τον “προδότη Ιούδα”…

Όλοι οι επισκέπτες, κρατώντας κεριά αναμμένα, γύρω από τη λίμνη δίνουν μέσα στη νύχτα μια σπάνιας ομορφιάς εικόνα. Τελικά, όλοι οι επισκέπτες φεύγουν εντυπωσιασμένοι από τα θεάματα, ευχόμενοι “Καλό Πάσχα“ μαζί με το φιλί της αγάπης… Μια αξέχαστη εμπειρία!

Η λίμνη, από το ένα της μέρος έχει πολύ όμορφα βράχια, περίπου 20 μέτρα ύψος από την επιφάνεια της λίμνης. Κάθε χρόνο, τον μήνα Ιούλιο, διοργανώνεται το “Cliff Diving International Competition”, δηλαδή ένα team από επαγγελματίες του είδους, απ’ όλο τον κόσμο, εκτελούν θεαματικές βουτιές από την κορυφή των βράχων, μέσα στη λίμνη, επί 2 συνεχείς ημέρες, κόβοντας την ανάσα των χιλιάδων θεατών που κατακλύζουν τις ακτές της λίμνης, απολαμβάνοντας ένα μοναδικό και αξέχαστο υπερθέαμα… Τέλος, η περιοχή του Αγίου Νικολάου καλύπτει μεγάλες ακτογραμμές της βορειοανατολικής ακτής καθώς και εντυπωσιακές βραχώδεις ακτές που τελικά σχηματίζουν το όρο “Δίχτη”. Η πόλη του Αγίου Νικολάου είναι η διοικητική πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, και έχει πληθυσμό περίπου 12000 κατοίκων. Είναι δε η πρώτη πόλη στην Κρήτη, από όπου άρχισε ο τουρισμός στις αρχές του 1970 και εθεωρείτο ένας υπέροχος τουριστικός προορισμός, με σήμα κατατεθέν την περίφημη λίμνη του… Οι εποχές περνούν, και ο Άγιος Νικόλαος τώρα απολαμβάνει την φήμη και εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τους κυριότερους προορισμούς της τουριστικής αγοράς, για πολλές εθνικότητες, και λόγω της όμορφης περιοχής αλλά και της ρομαντικής λίμνης του, αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για ζευγάρια όλων των ηλικιών. Έχουν γίνει πολλά έργα που ομορφαίνουν την πόλη, με ειδική αναφορά στην όμορφη και καλά εξοπλισμένη μαρίνα, που φιλοξενεί όλο το χρόνο Ελληνικά και διεθνή γιώτς, καθώς και στο ειδικά διαμορφωμένο λιμάνι, όπου πλευρίζουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, γεμάτα συνήθως ξένους επιβάτες, που για μερικές ώρες, βγαίνουν έξω και απολαμβάνουν τις ομορφιές του Αγίου Νικολάου, τις γραφικές και ιστορικές του εκκλησίες, το αρχαιολογικό και φολκλορικό μουσείο, και την μεγάλη ποικιλία των τοπικών πολιτιστικών, μουσικοχορευτικών, θεατρικών και πολλών άλλων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τέλος, η λαϊκή αγορά, κάθε Τετάρτη πρωί, αποτελεί ένα ωραίο τουριστικό “θέαμα”, αφού διαθέτει πλουσιώτατη συλλογή με φρούτα, λαχανικά, χόρτα του βουνού, κλπ. Όλα ντόπιας παραγωγής και σε χαμηλές τιμές. Εκτός όμως από τις εντυπωσιακές ομορφιές της πόλης, διατίθενται και οργανωμένες εκδρομές για τα περίχωρα της πόλης, όπως στον αρχαιολογικό χώρο χιλιάδων ετών, “ΛΑΤΩ”, στη εκκλησία-μουσείο “ΚΕΡΑ” με τις όμορφες τοιχογραφίες στο παραδοσιακό χωριό της “Κριτσάς”, στο οροπέδιο Λασιθίου με τις χιλιάδες ανεμόμυλους και το πολύ όμορφο “Δικταίο Άντρο”, που κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας, με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες και πολλά άλλα αξιόλογα μέρη της περιοχής.

Φωτογραφίες από τον Άγιο Νικόλαο